KAT

KAT is de Kardinaal Alfrink Theatergroep, die in 2001 is opgericht door meester Jan Boer samen met een stel enthousiaste ouders. Ieder jaar verzorgt de groep met alle deelnemende kinderen een productie. 

Schooljaar 2017-2018 speelde KAT 'Peter Pan', in 2018-2019 'de Boskampies' en in 2019-2020 stond de voorstelling 'Spookie' gepland, maar tot onze spijt is deze vanwege de uitbraak van het coronavirus niet doorgegaan.  

Samen werken aan een productie

We werken gedurende het schooljaar met een groep kinderen naar een productie toe en oefenen op vrijdagavond vanaf de herfstvakantie. Er worden een aantal voorstellingen gegeven in het voorjaar. 
Voordat we met het instuderen van het stuk beginnen spelen we de eerste weken improvisaties op thema’s uit het toneelstuk. Dit is meestal een sprookje in de vorm van een musical waar de teksten zijn aangepast aan de (hoeveelheid) kinderen. De meeste liedjes worden zelf geschreven, meestal op melodieën van A.M.G. Schmidt.
We beginnen pas met de teksten te werken wanneer de figuren uit het toneelstuk vanuit de improvisaties zijn ontstaan. Wat we belangrijk vinden is dat er vrij wordt gespeeld vanuit beleving en dat de kinderen samenwerken.
Na ongeveer 3 workshops zijn er audities. Tijdens deze audities wordt niet alleen naar de beste prestaties, maar ook naar motivatie, groeimogelijkheden en naar de rolbezetting van de voorgaande jaren gekeken. Verschillende kinderen moeten een kans krijgen. De kinderen geven zelf aan wat ze het liefst doen, dans, muziek, toneel of zang. Helaas kan niet iedereen ingedeeld worden. Kinderen die afgevallen zijn worden altijd uitgenodigd om mee te doen met decorbouw en schminkworkshops en hulp tijdens de voorstellingen.
Er wordt gewerkt met ongeveer 30 tot 40 kinderen uit de groepen 5 t/m 8. Op deze manier kunnen we alle kinderen veel aandacht geven om ze optimaal te laten groeien en stralen.

De opbrengst van de kaartjes en giften worden in samenspraak met de school weer besteed aan de materialen voor het volgende schooljaar van KAT.